Drivhuset

Når skal vi så?

Pakkene med frø er kjøpt inn, men når skal vi så dem? Flere forhold avgjør, men i dette innlegget deler jeg med deg min såkalender.

Drømmen om vår

Vi har allerede lagt bak oss to tredjedeler av vinteren. Dagene har blitt lengre, og i alle fall her på Fjellborg er en halvmeter snø erstattet med et tjukt lag holke med regn på. Det er kanskje ikke så rart at tankene kryper mot våren? Drømmen om plussgrader, lettere klær og spirer i kjøkkenhagen.

Jeg har i alle fall begynt å drømme om små, grønne spirer. Planen for året og hva jeg vil dyrke er lagt, og frøpakkene ligger på benken og frister. Det gjør også alle bildene jeg ser delt på Instagram. Det er mange ivrige entusiaster der ute som allerede er godt i gang.

Frø og fryd - vi sår på Fjellborg
Når skal vi så?

Vel så mange unnskylder seg fordi de er sent ute. Men er vi egentlig det, vi som enda ikke har tømt frøposene ned i svart, deilig jord? Når skal vi så?

Det skal ikke være enkelt!

Jeg har latt meg gripe av iveren selv. Fylt pottene med jord og frø og ventet spent. Frøene har begynt å spire, plantene vokser seg store og det blir tid for ompotting. Nye potter har det blitt og plantene har vokst seg enda større. Og ute er det fortsatt vinter. I alle fall i temperaturen.

Hva gjør man egentlig da? Jeg har ingen snøring! I alle fall hvis ikke svaret skal være jungel i stua og på kjøkkenet og på badet og alle husets soverom. Det blir jo fullt!

Såing i rette tid er en kunst!

Les mer HER
Erteblomsten spirer. Jeg sådde dem før en god uke siden.
Når skal vi så?

Et enda større problem er det at forholdet mellom lys og temperatur ikke har vært så lett å regulere for alle plantene. For lite lys gir lite vekst og for mye det motsatte. Vokser de for raskt, blir plantene dessuten ikke noe annet enn noen lange, puslete stengler uten styrke til den jobben de skal gjøre med å bære fram masse mat noen måneder senere. Temperaturen i et gammelt hus uten varmekabler på badet er en annen side av saken.

Når skal vi så, da? For å unngå dette? Ikke for tidlig, har jeg erfart.

Det skal funke!

Nå finnes det selvsagt produkter på markedet som gjør det fullt mulig å så tidlig og få store, sterke planter likevel. Vekstlys har de senere årene dukket opp i både den ene og den andre butikken. Prisen er vel heller ikke så avskrekkende, men så skal man jo ha plass også, da? Til en ekstra lampe. Og det lampen skal lyse på skal jo også ha sin plass …

Noen er heldige og har egne vekstrom. En bod eller liknende hvor de har installert både hyller og vekstlys. Innerst inne misunner jeg dem litt, de som har plass til det, men jeg innser samtidig at den drømmen aldri vil oppfylles her. Det er nok annet å bruke plassen på i en familie med fem. Penger også, for den saks skyld.

Derfor har jeg blitt enig med meg selv om at det viktigste når jeg skal produsere egendyrket mat og å være sjølberget, det er at det skal funke! Når skal vi så? Når det funker! Og så trøster jeg meg med at tidligere tiders bønder og småbrukere hadde en heller sparsom tilgang på vekstlys for tidlig forkultivering, de også. Like fullt fikk de mat på bordet!

Ønsker du deg vekstlys? Kjør på! Står det ikke på budsjettet, så ta det med ro og kos deg likevel!

Våren er rettesnor for når vi skal så

Og om vi nå skal så når det funker her hos oss, så må jeg rett og slett dra veksler på erfaringen jeg har bygget meg opp. I et stadig vekslende klima med ulike utfordringer fra år til år så har det neimen ikke vist seg å være en enkel oppgave de senere årene, men det er i alle fall sjelden jeg har sådd så sent at det ikke har blitt noe å høste!

I fjor, for eksempel, sådde jeg tomater 27. februar. Av årsaker utenfor min viten stoppet veksten fullstendig opp i flere uker, og det var ikke rare greiene jeg plasserte ut i drivhuset 12. mai. Like fullt ble det et rekordår for tomatavlinger. Jeg høstet tomater til nærmere oktober!

Arbeidsom uke: Såing i drivhuset

Å plante ut om våren er et av sesongens høydepunkter.

SLIK så det ut i fjor

Selvsagt kunne jeg nok begynt å høste tidligere om jeg også hadde sådd tidligere, men det hjelper meg fint lite når våren ute ikke samarbeider. Selv i et drivhus blir det kaldt uten elektrisk oppvarming, og sånn luksus koster vi ikke på oss her. Da må vi vente, da, til våren tillater utplanting. Det er sjelden så tidlig at det er hastverk med å tømme frøposene allerede i januar, med noen få unntak.

Så, når skal vi så? Jeg har valgt å ta utgangspunkt i når det som regel er så varmt ute døgnet rundt at vekstene mine tåler å bo utendørs.

Når skal vi så hva?

Her hos oss, som bor i vekstsone H3, kommer den varmen gjerne rundt den andre uka i mai. Noen ganger tidligere også, men da føler jeg meg alltid trygg på at vi er ferdig med snø og frostnetter. Da tar jeg også sjansen på å flytte plantene mine ut i drivhuset og å direkteså ute det som skal direktesås.

Fordi alle planter har en noe ulik veksttid skal ikke alt sås samtidig. Noe, sånn som salat, sås også flere ganger, men det er også planter som vokser fort. For å få en pekepinn på når vi skal så med veksttiden i tankene, kan det være lurt å kikke bak på frøpakkene. Der står det ofte oppgitt hvor lenge før utplanting planten skal sås, og også forventet tid til høsting.

Når skal vi så? Bak på frøpakkene er det verdifull informasjon å hente når du lager såkalender

Er du nysgjerrig på hva vi skal dyrke hvor i år?

Ta en titt HER

Med utgangspunkt i utplanting andre uka i mai, har jeg for 2024 laget følgende plan for når vi skal så hva her på Fjellborg:

JanuarFebruarMarsAprilMai
PaprikaPurreløkKålveksterAgurkGulrot
KrydderurterAspargesbønnerNeper
MaisGresskarPoteter
TomatLuffaRødbete
Salat

Alt som står oppført i mai satser jeg på å direkteså/sette.

Det funker for oss

Noen vil kanskje mene at vi sår i seneste laget, men erfaringen etter mange års prøving og feiling er at den tiden jeg eventuelt måtte tape på å så sent, tas igjen ved god vekst når våren først kommer skikkelig.

Og la oss bare være ærlige: Perioden for forkultivering er en prøvelse om man ikke har et eget rom satt av til den tiltakende jungelen. Det er liksom planter overalt hvor det ikke er plass, og alle skal ha nok vann og alle skal ha nok lys og varme. Jo kortere den perioden er, jo bedre, selv om det er aldri så moro med planter og sjølberging.

Frø og fryd - vi sår på Fjellborg

Når vi skal så, så er det viktigste uansett:

  1. Få mat av det.
  2. Ha det moro.
  3. Det skal funke!

Alle de tre punktene nevnt over henger sammen, og særlig de to sistnevnte. Når du sår er jo egentlig opp til deg! Hva naboen eller favoritt-instagrammeren gjør, er sånn sett ikke så viktig bare det funker for deg.

Planen over funker for oss her på Fjellborg, men det er selvsagt under to forutsetninger: At jeg følger den og at våren henger med i svingene. På den annen side, så har jeg heller aldri opplevd at det ikke blir vår etter vinter. Så joda, vi blir nok sjølberget på mye i år også! (Om jeg bare gjør jobben min.)

Frø og fryd - vi sår på Fjellborg

Har du laget en såkalender for din sjølberging? En god plan er ofte halve jobben gjort, og å vite hva man skal gjøre når er en god start!

Ta en titt på frøpakkene dine og legg en plan om du ikke allerede har gjort det. Du får lov til å jukse litt og bruke min om du har lyst.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics