Høst på Fjellborg,  Sjølberging,  Utnyttelse

Eplehøst

Hver morgen de siste ukene har veslebonden og velsekæll kunnet starte dagen i frukthagen. På vei til barnehagen har de stukket ned dit og hentet seg hvert sitt eple som de har kunnet ta med seg i barnehagen, men nå er det slutt. Nå begynte det å bli så mye nedfallsfrukt, at vi i helgen så oss nødt til å høste resten til tross for at det er høstepler som henger på trærne. Ja, eller… hang, da.

Våren var varm og fin, og sommeren hadde en gunstig kombinasjon av lys, temperaturer og fuktighet som nok har vært veldig fin for alt av frukt og bær i år. Det har jo vært å høste i mangfold av det meste i år, og da august kom med kjølige netter og kalde gufs, ble nok epletrærne lurt til å tro at høsten kom litt før den gjorde. Ja, for nå er det jo rene sensommerværet ute.

Summerred epler

Vi har to epletrær i frukthagen, et lite tre med Discovery-epler, og et litt større med Summerred. Ingen av trærne er større enn at jeg klarer å høste dem på egenhånd – uten hjelp av den to meter lange husbonden – men begge trærne bærer likevel godt med frukt. I år var eplene ekstra store og saftige, og en riktig fryd for øyet. Min personlige favoritt er Discovery. De er søte og friske i smaken, og selv jeg som er allergisk mot epler, kan ta noen biter av disse uten at det går helt galt for meg. Summerred-eplene er litt større, og har en dypere rødfarge enn Discovery, og er så lekre at de kunne vært brukt i hvilken som helst dekorasjon, og tatt hovedrollen uten problem.

Summerred epler

Epler har jo et uendelig antall bruksmuligheter, og å bestemme seg for hva man skal bruke avlingene til, er nesten umulig. Heldigvis har vi jo vært velsignet med mange epler i år, så vi har kunnet gjøre litt av mye: Eplejuice, eplesaft, eplemos, tørkede epler, lagrede epler, eplecider… Sistnevnte er et førstegangsforsøk, og husbonden kan knapt vente til neste år, så han kan smake resultatet av produksjonen. Men, den som venter på noe godt, også videre.

Summerred epler

Eplemosen må han imidlertid ikke vente like lenge med før han kan prøvesmake, og glassene tømmes i et forrykende tempo her allerede. Oppskriften vi bruker, skal jeg dele med dere her på Hverdagen på Fjellborg, men det blir først på fredag. I morgen har jeg nemlig tenkt til å vise dere hvordan vi lagrer epler. Har du lyst til å se? Titt innom igjen i morgen, så skal du få bli med! Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics