Hostesaft av granskudd

Da bestemor og bestefar bodde på Fjellborg, laget bestemor hvert år hostesaft av granskudd. Alltid stod det en flaske hostesaft i kjøleskapsdøren, og én spiseskje av denne skal visst være veldig effektiv. Jeg har tigget meg til oppskriften, og i skrivende stund er hostesaften ennå ikke ferdig, men siden det er en tidkrevende prosess, deler jeg den med dere allerede nå. Kanskje er det flere som vil trøste seg med litt hjemmelaget hostesaft, når forkjølelsene kommer snikende på utover høsten?

Granskudd tilbereding

Hostesaft av granskudd

Lagvis i et lufttett glass, legger du

1 kg friske granskudd
0,8 kg sukker

Sett glasset på en solrik plass, gjerne i vinduskarmen, og vend det daglig til saften er skilt ut av granskuddene,
og sukkeret har smeltet. Denne prosessen tar lang tid, og du bør hvertfall beregne 3-4 uker.

Hostesaft granskudd

Deretter; sil saften, og tilsett sprit med 40-60 % alkohol i blandingsforholdet 1:0,5.( Altså halvparten så mye sprit som granskuddsaft.) Dosering ved hoste: 1 ss

Granskudd hostesaft

Selv har jeg aldri smakt denne hostesaften, og det er nok heller ikke å anbefale å gi til familiens yngste, men den skal visst være veldig effektiv. Det er ikke sikkert man behøver å være så fryktelig forkjølet heller, for å ta en spiseskje nå og da.

Granskudd hostesaft

Som dere ser av oppskriften, tar det lang tid å lage hostesaft, så her er det bare å skride til verks. Jeg har tatt i bruk et stort Norgesglass, og det står nå i den ene vinduskarmen på sørsiden av huset for å få mest mulig sollys. Hver kveld før jeg legger meg, vender jeg det, og så er det bare å vente i spenning på hvor lang tid det tar før saften fra granskuddene er skilt ut og sukkeret har smeltet. Oppdatering følger – selvsagt – når det er klart for neste steg i prosessen, og i mellomtiden får vi bare satse på at forkjølelsene holder seg unna!

Granskudd norgesglass hostesaft

So… to be continued.

I morgen skal vi lage syltede granskudd. Har du sukker og edikk? Da har du alt du trenger!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *