Granskudd: Sirup

Sirup av granskudd er en spennende søtsak som slettes ikke skal undervurderes i matlagingen, og kanskje særlig ikke når søtt står på menyen. Litt tålmodighet krever det, men resultatet blir veldig godt, og vil garantert falle i smak hos familiens søtmums. Glass eller flasker – det velger du selv. I likhet med syltede granskudd, er også granskuddsirup fint å gi bort i gave, og bruksområdene er det bare fantasien som setter grenser for. Alt du trenger er sukker og litt tid!

Granskuddsirup

Granskudd
Vann
Sitron
Sukker

Ha granskuddene i en kjele, og fyll på med vann til det dekker skuddene. Ikke bruk mer vann enn nødvendig! Kok opp, og la det koke i 25 minutter.

Granskuddsirup

Du kan gjerne tilsette litt sitronsaft også, men det er ikke nødvendig for et godt resultat. Det bidrar imidlertid til en litt syrligere spiss på sirupen, noe som kan være godt i kombinasjon med det søte. Mengden bestemmer du selv etter smak og behag.

Sil av granskuddene, og mål opp væsken. Deretter tilsetter du sukker i mengdeforholdet tre deler væske og to deler sukker. Kok det opp over middels varme, og la det koke. Lenge!

Granskuddsirup farge

Du vil oppleve at væsken endrer farge underveis i prosessen; fra gusjegrønn, til oransje, og deretter antar den en rødlig tone som blir dypere og dypere, jo lenger du koker. Kok sirupen til den tykner og blir seigtflytende som nettopp sirup. Vær imidlertid obs på at sirupen tykner ytterligere når den kjølner, så test konsistensen litt underveis; ta litt sirup på en skål, la det avkjøle og vurdér konsistensen.

I fjor opplevde jeg at sirupen ble temmelig stiv, og jeg var nok litt for tålmodig i kokeprosessen. Skulle du oppleve det samme, er det imidlertid ingen grunn til bekymring; sirupen er fullt brukbar likevel! Siden sirup i stor grad består av sukker, er det bare å varme den noen sekunder i microbølgeovnen, så blir den myk og smidig, og klar til bruk.

Granskuddsirup

Når du er fornøyd med konsistensen, så skum av, og ha den ferdige sirupen på rene og steriliserte glass eller flasker, og avkjøl. Vips og voilà og klar til bruk!

Bruksområde

Granskuddsirup kan brukes akkurat som vanlig sirup, men vær obs på at den kanskje kan sette noe mer smak. Granskuddsirup er også godt på pannekakene eller vaflene, og som saus til sommerens iskremdessert. Den kan serveres til ostefatet og spekematen, eller hva med loff med sirup på? Som søt glasur på en formkake?

Granskuddsirup

Min personlige favoritt, er å bruke den som smakssirup i kaffe latten.
Prøv en dært granskuddsirup i, neste gang du skal ha en kopp!
Oh la la, sier jeg bare! Dèt skulle jeg ønske jeg hadde tenkt på før!

Granskuddsirup smak kaffe latte

Tenk det, at vi kan få så mye godt ut av trærne i skauen!
Det er ofte bare fantasien som setter grenser, så bruk den, og prøv deg frem.
Kanskje oppdager du også noen nye og spennende smakskombinasjoner?

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

2 comments on “Granskudd: Sirup

  1. Kommer gjerne på en kaffe latte snart jeg altså
    Er så imponert over alt du får til!!
    Super flink er du,og jeg gleder meg til fortsettelsen

    • Ja, velkommen skal du være bare jeg er fri fra feber og elendighet 😉 Men også du, da! Som klarer så mye sjøl! Klemmert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *