I rugemaskinen,  Vaktelliv,  Vår på Fjellborg

Årets første eventyr: Vi samler rugeegg

Hei mandag og hei dere! Har uka kommet godt i gang? Nå er februar så nærme at vi nesten kan ta på den, og det betyr at det skjer saker og ting på Fjellborg! Vi har tatt utgangspunkt i påskedagene når vi har lagt opp planen, og nå som februar står på trappene, er den er endelig klar til å iverksettes. Del én startet allerede i dag, og vi har samlet inn sesongens aller første rugeegg!

Samle rugeegg fra vaktlene

Vi skal ruge frem både vanlige kyllinger og vaktler, og vaktlene er først ut. Vi må samle noen dager før vi har nok rugeegg til å sette i gang rugemaskinen, men vaktlene legger godt med egg, så det er ikke noe problem. Hver vaktel legger i snitt 1,4 egg per døgn, og med drøyt tjuefem vaktler i garden, fyller det seg raskt.

Samle rugeegg fra vaktlene

Rugeeggene kan ligge i flere dager uten at det gjør noe for klekkingens del. Så lenge de har en temperatur på 8 – 12 varmegrader, og vendes med jevne mellomrom, kan vi fint sanke rugeegg over en ukes tid, slik som nå. Rugemaskinen vår har egen motor som tar seg av vendingen av eggene under ruging, og siden dette er første runde, legger vi like greit eggene rett i maskinen. Selve rugingen setter vi ikke i gang før nærmere helgen, men da kan motoren ta seg av vendingen for oss. Jo enklere, jo bedre!

Samle rugeegg fra vaktlene

 Det føles godt å være i gang med forberedelsene for våren. Kyllinger er absolutt et vårtegn blitt, for oss her på Fjellborg. Også er det så innmari moro! Ikke minst er det utrolig spennende når det nærmer seg klekking! Rugemaskinen står plassert på badet vårt, og det er jo den reneste kamp om å komme seg på do når de første eggene slår sprekker etter et par, tre uker. Men, først skal vi altså samle nok rugeegg. Vi krysser bare fingrene for at vaktelhanene har gjort jobben sin den siste tiden. Og dere? Dere skal selvfølgelig få være med på dette årets første, lille eventyr. Jeg lover å holde dere oppdatert underveis!

Samle rugeegg fra vaktlene

I morgen må dere også stikke innom her på Hverdagen på Fjellborg. Prosjekt #reddhøna fortsetter, og i morgen blir det hønemiddag her på bloggen, så har du lyst på en god middagsoppskrift, vet du hvor du skal lete.

Vi blogges!

Pst! Har du husket å melde deg på e-postlistene som lanseres på Hverdagen på Fjellborg i februar? Forhåndspåmeldingen er i gang. Bare trykk HER så sendes du rett til påmeldingsskjemaet.
(Husk å bekrefte påmeldingen via linken du får tilsendt etter påmelding.)

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics