Hjemmelaget saft,  Husmorhverdag,  Oppskrifter,  Sjølberging,  Utnyttelse

Syriner: Saft

For en tro, tre dager siden var jeg ute og fylte kurven min med syriner som jeg renset og la på Norgesglass. I dag var det endelig klart for å fortsette bearbeidelsen av blomstene, og en herlig duft av syriner har spredd seg fra rom til rom i hele dag. Jeg har kokt syrinsaft, og nå har vi masse deilig sommer forvart på flasker, som vi kan hente opp fra matboden når vinteren synes altfor lang. Veslekæll har vært ivrig og smakt seg gjennom hele prosessen – fra blomst til saft – og endelig produkt ble mer enn godkjent av den vesle assistenten min.

Syrinsaft

Har du lyst til å prøve? Det er slettes ikke vanskelig, og hvem vil ikke ha litt sommer å nyte midtvinters? Denne varianten er dessuten langt billigere enn en hvilken som helst sydenferie, så da kan jo kanskje tiden det tar å rense blomster fra kvist, være en god investering, tross alt?

Syrinsaft

Rens og legg på lufttette glass

1 liter syriner

og fyll på med

1,5 liter kokende vann

Sett på lokket, og la avkjøle noe på kjøkkenbenken før du setter glasset i kjøleskapet. La det stå i to til tre dager, slik at vannet kan trekke mest mulig smak ut av blomstene.

Syrinsaft

Sil av blomstene. Syrinvannet vil være ganske grumsete, og kan også ha en del pollen i seg, så bruk gjerne et gassklede når du siler av for å eliminere mest mulig av rasket. Ha syrinvannet i en kjele, og tilsett

saften av 1 sitron
4 dl sukker

per liter væske. Kok opp og ha deretter saften på rene, steriliserte flasker.

Syrinsaft

Syrinsaften blir temmelig søt, men på grunn av sukkerets konserverende evne, ville jeg vært forsiktig med å redusere for mye på sukkermengden. Smaken kan eventuelt reguleres med mer eller mindre sitronsaft; alt etter smak og behag. Sommeren er jo uansett en søt tid?

Syrinsaft

Når saften så er ferdig, er det bare å fylle et glass, og sette seg under et skyggefullt tre. Kjenne gresset kile mellom tærne, lytte til fuglesangen, og nippe til sommeren. God fornøyelse!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics