Sjølberging

Granskudd: Planlegg plukkingen nå

Granskudd er grantreets festskrud. I en vakker, grønn kjole med lysegrønne dusker, står det der og flotter seg. Ønsker sommeren velkommen med sin muntre vårfarge. Kanskje venter det på barna som snart skal leke gjemsel, barføtt, under den nederste underkjolekransen? Kanskje smiler det til fuglemor som har vært og hentet mat til sine kjære små som bor på en liten gren, skjult under lag på lag av grønt kjolestoff. Når blomstene våkner og bondens frø spirer, er det jo selvsagt at også grantreet skal få være med på festen. Det er jo vår!

Granskudd, plukkeklare

Naturen er i rute

Etter at vi flyttet til Fjellborg, og sjølberging ble en større og større del av livsstilen, har jeg begynt å legge merke til naturens luner på en helt annen måte. Her på Østlandet var vinteren lang og forholdsvis hard i år, og våren kom sent. «Det er sen vår i år» – men har du noen gang hørt noen omtale sommeren på samme måte?

Vi har nylig vært en tur på fjellet. Fem dager på snaue 900 høydemeter, og med fint lite annet enn mose og krekling som vokste mellom de krypende fjellbjerkene. Hvitveis og hestehov finnes ikke i de omgivelsene. I dagene før vi dro, var den skarpe vinterlufta i ferd med å slippe taket på Fjellborgs trakter. Husbonden hadde  til og med rukket å slå plenen to ganger allerede. Likevel lot naturen ikke til å være helt våken etter vinterens herjinger. Det meste stod fortsatt i beskjeden knopp; bjerka hadde knapt museører å snakke om, og tulipanene i hagen var ikke engang villige til å vise oss hvilken farge de skjulte på innsiden av skallet.

Overraskelsen var derfor stor da vi søndag ettermiddag ankom Fjellborg, og det viste seg at naturen i løpet av bare fem dager hadde tatt igjen hele etterslepet fra vinteren – og enda litt til! Hagen er en flora i seg selv, trærne i frukthagen blomstrer, og ripsbusken har allerede fått rakler. Her hadde det skjedd saker, og dét ikke minst i skauen.

Smaken av forsommer

Da jeg i midten av forrige uke tok en kikk på grantrærne, konkluderte jeg trygt med at jeg ennå nok hadde to, tre uker til å planlegge årets sanking av granskudd. Nå, en snau uke senere, konkluderer jeg med høye skuldre at det har jeg ikke. Nå titter de lysegrønne duskene fram, og her gjelder det å skaffe seg en oversikt i en fei!

Granskudd bruktbil granskuddsirup. Godt til pannekaker, på vafler og is, som smakstilsetning i kaffe, i bakst...

Jeg har tatt dere med på sanking av granskudd også tidligere. Granskudd er en skauens delikatesse, som er for god til å oversees. Smaken av granskudd, er for meg smaken av vår. Granskudd er smaken av forsommer, og forventinger til bare ben, plasking i elvekanten og dovne ettermiddager. Tenk på alt det gode vi har i vente! Granskudd er lett tilgjengelig, enkelt å sanke, og enkelt å tilberede til de deiligste tilbehør. Ikke minst er det (nok) en god unnskyldning til å trekke ut i friluft. Arbeid er alltid legitimt, og matauk er også arbeid om enn aldri så hyggelig.

Mye godt

Ungene her har granskuddsirup som sin absolutte favoritt. En pannekakemiddag uten granskuddsirup, er for dem helt utenkelig. Personlig foretrekker jeg den i kaffe latten, og når jeg utover sene høstkvelder lengter etter det som har vært, tilsetter jeg en dråpe i koppen. Da kommer alle vårens minner til meg i én eneste smak, og jeg har fått enda litt å gå på inn i høstens krevende oppgaver.

Hverdagen på Fjellborg: Granskudd brukt i granskuddsirup

Husbonden har hostesaften som sin klare favoritt, og jeg skjønner godt hvorfor. Den er et sant vidundermiddel! Da vi under vinterens siste forkjølelse innså at restene av hostesaften kanskje ikke holdt til vi nådde friskmelding av såre halser, innførte vi rasjonering med det samme.

Syltede granskudd og pesto laget på granskudd er også favoritter på Fjellborgs kjøkken, og jeg er helt klart nødt til å ta en rekognoseringsrunde i matboden og fryseboksen. Hva har vi igjen? Hvor mye har vi spist siden i fjor? Hva må lages i år? Hvor mye granskudd må sankes gjennom en kort og tidvis lunefull sesong? Været bestemmer.

Hostesaft av granskudd. Det rene vidundermiddel!

En viktig ingrediens

Hadde noen for fem år siden fortalt meg at granskudd kom til å være en av de mest kjærkomne ingrediensene i matlagingen min, hadde jeg muligens ledd meg skakk. Granskudd? Men, slik har det altså blitt. Det hele startet med nysgjerrighet; et forsøk – og en smak. Dermed var det gjort. Etter hvert som krukker og glass ble fylt med forskjellige produkter med granskudd som hovedingrediens, følte jeg at et hav av muligheter ved grytene åpenbarte seg. Noen av ideene har jeg rukket å sette ut i livet, mens atter andre venter jeg bare på den rette anledningen til å teste.

Granskudd

Forhåpentligvis kan jeg la kreativiteten slippe til ganske snart. Granskuddene er i anmarsj! Jeg har allerede gitt beskjed til husbonden om at bare 17.mai er overstått, så legger jeg alt annet til side, og gir jeg meg hen til granskuddene. Og – jeg syns det hadde vært så gøy om du ble med! Framover skal jeg dele bilder og ord fra prosessen, og jeg skal lete fram igjen oppskrifter med granskudd som hovedingrediens. Kanskje lages noen nye også? Jeg har i alle fall to ting på lista over ting jeg har lyst til å prøve, i tillegg til det som allerede har rukket å bli gode favoritter, så får vi se hva tiden strekker til.

Planlegg arbeidet ditt

La fantasien få arbeide. Er det noe du har lyst til prøve? Smake? Lage? Avhengig av hvor du bor i landet, så modnes de snart. Bruk tiden fram til de er plukkeklare, til forberedelser. Lag en ønskeliste, gjerne med prioriteringer. Det gjelder å være realistisk, og selv om man får mye godt på kiloen, så er også en kilo granskudd tidkrevende å plukke.

Hverdagen på Fjellborg, matauk: Granskudd

Når du har funnet ut hva du vil lage, ser du gjennom oppskriftene. Hva har du? Hvilke ingredienser trenger du? Sørg for å ha det i hus før du sanker, så stoppes du ikke av mangler. Tenk også gjennom hvordan du vil oppbevare det du lagrer. Hva slags emballasje egner seg? Se til at du har det du trenger, og ta gjerne en titt på dette innlegget jeg har skrevet om nettopp emballasje for å få noen gode tips.

Matauksesongen er kort og hektisk. Naturens vekster står ikke i kø for å spire, så det gjelder å arbeide fokusert og målrettet. Jeg skulle ønske jeg kunne ta for meg av alt det gode naturen har å by på, men man må velge sine smaker. I fjor lå jeg med halsbetennelse gjennom det meste av sesongen for granskudd, og rakk bare så vidt å komme meg på bena for å holde et kurs om temaet for et bygdekvinnelag. Da nøt jeg godt av iveren jeg hadde lagt til grunn enda et år tidligere, så det er restene av det vi tærer på nå.

Syltede granskudd. Et godt tilbehør som kan brukes der du ellers ville brukt suragurk.

Om man bare tilbereder, vakuumerer og lagrer riktig, kan matvarene ha god holdbarhet, og man kan velge seg noen vekster å fokusere på, år for år. På den måten kan man også arbeide seg gjennom matfatet år for år, sesong for sesong, og finne sine favoritter. Kanskje blir granskudd din?

Når kan du plukke granskudd?

Våren er forgjengelig. Og snikende. Med ørsmå tegn gir den seg til kjenne i februslutten av februar. Nesten umerkelig, forsvinner den i sommer i løpet av mai. Det gjelder å passe på om man skal få den med seg. Det samme gjelder granskudd. De starter som bittesmå knopper ytterst på grantreets grener. Forsiktig skyter de skudd, og vokser seg til lubne, små dusker. De er friske og lysegrønne i fargen, og de er slettes ikke vanskelig å få øye på. Etter hvert vokser de seg lengre og mørkere i fargen. De er ikke lengre så myke og føyelige, og plutselig har de blitt en del av grantreets sedvanlige drakt. Se det!

Granskudd, små og lubne, lysegrønne og plukkeklare

Granskuddene bør plukkes mens de ennå er små og lubne. Det er da de er på sitt beste. Klem litt forsiktig på dem, og kjenn hvordan de er myke og gode å ta på. De spede nålene sitter tett i tett, og ytterst på skuddet står de gjerne så tett, at det ser ut til at de ennå ikke har turt å strekke seg mot solen. Jo eldre skuddene blir, jo stivere blir de, og nålene gir hverandre rom til å vokse. Da er magien forbi, og du må vente til neste vår. Imidlertid kan du være heldig og strekke sesongen litt ved å finne grantrær som får mye skygge. På disse vokser gjerne skuddene litt senere, og du kan sanke enda litt til.

Følg med

Følg med på grantrærne rundt deg, og følg med på Hverdagen på Fjellborg, så skal vi se hva godt vi får ut av disse deilige, lysegrønne duskene. Noen oppskrifter ligger allerede ute, så om du har lyst til å la deg inspirere, kan du jo ta en titt her og se om noe kunne friste. Følg gjerne Hverdagen på Fjellborg på Facebook også, så kan du følge med i granskuddsankingen på nært hold, i tillegg til alt annet vi måtte finne på her på den lille gården vår som slettes ikke er noen gård. Men husk, du trenger ikke gård eller småbruk for å nyte av naturens matfat! Et grantre, for eksempel, holder lenge.

Granskudd, lysegrønne dusker på grantrærne.

Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

4 Comments

    • Husmora

      Granskuddsaft kan du fryse, men gelé ville jeg nok latt være. Jeg har aldri prøvd, men ser for meg at konsistensen kan bli forringet. Da ville jeg heller fryst ned ekstra saft og lagd gelé når jeg trenger.

    • Marthe

      Hei! Inspirerende innlegg! Kan man legge granskuddene rett i fryseren etter plukking, for så å ta de opp og lage feks sirup senere?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics