Granskudd: Pesto

For en respons på granskuddene! Så morsomt! Det er jo nettopp det jeg ønsker å oppnå gjennom Hverdagen på Fjellborg, at dere som leser skal bli inspirert til å ta i bruk naturen, og det later det til at flere av dere gjør – hurra! Jeg har fått se opptil flere bilder av fulle granskuddkurver i dag, og sånt gjør meg ille glad. Tusen takk for at dere er så engasjerte; det gjør bloggingen bare enda morsommere!

Granskudd

I dag har jeg lagd noe som tok meg rett til himmels, og et lite opphøyd sekund, følte jeg nærmest at jeg hadde rundet husmorstillingen og kjøkkenet på én gang. Heldigvis kom jeg meg raskt ned på jorda igjen, men dagens granskuddprodukt ble altså så godt, at jeg rett og slett må ta en ny runde med kurven i morgen. Jeg må ha mer!

Ingredienser pesto

Jeg syns pesto er kjempegodt; smakfullt, fargerikt, og nærmest litt eksotisk. Det kan jo lages av mye forskjellig, og i dag har jeg altså laget det av granskudd. Raskt, enkelt og kjempegodt! Ingrediensene er jo stort sett det samme i en hver pesto, men mengdeforholdene under, er slumpet sammen etter ganen min. Resultatet er en nokså mild granskuddpesto; ønsker du mer smak, kan du fint øke mengden granskudd. (Vær imidlertid oppmerksom på at modningsgraden til skuddene kan påvirke smaken.)

Granskuddpesto

300 gram granskudd
80 gram pinjekjerner
200 gram revet parmesanost
3 fedd hvitløk
3 dl olivenolje
saft av én sitron
salt
pepper

Ingredienser pesto

Rens granskuddene, og fjern alt rusk og rask som gjerne følger med fra skauen.

Rist pinjekjernene over svak varme til de er gyllenbrune og avgir en god lukt. Det tar litt tid, men ikke la deg friste til å skru opp varmen; da kan de raskt svi seg, og det vil vi jo ikke!

Hjemmelaget pesto

Ha granskuddene, pinjekjernene, parmesanosten og hvitløksfeddene i en passende beholder. Mos det sammen, gjerne med en stavmikser. Tilsett deretter olivenoljen og sitronsaften, og bland det hele godt sammen. Jeg brukte stavmikseren gjennom hele prosessen. Smak til med salt og pepper (jeg hadde omtrent en teskje av hvert), og vips, voilà!

Pesto Granskudd

Bruksområde

Granskuddpesto brukes som vanlig pesto, og gjør seg godt i for eksempel pastaretter.
Hva med å ha det på focaccia? Nydelig snacks!
(Oppskrift på focaccia finner du HER.)

Granskuddpesto

Siden det er nå granskuddene er på sitt beste, kan det være lurt å lage en god porsjon når du først er i gang (bare vær obs på at det går ganske mange granskudd på ett gram). For ikke å ødelegge aromaene og parmesanosten, er det ikke å anbefale å varmebehandle pestoen for hermetisering, men du kan porsjonere den og fryse. Da har du deilig granskuddpesto å nyte også når sesongen for granskudd er over. Når du i vinter sitter og nyter en deilig pastarett med granskuddpesto, kan du jo tenke på den forsommerdagen du var i skauen og plukket granskudd? Skjønt, først skal vi jo nyte den til masse, deilig grillmat i sommer!

Focaccia med granskuddpesto

I morgen skal vi begynne på hostesaft, så om du ønsker en trøstende dråpe når forkjølelsene sniker seg på utover høsten, må du følge med! Vil du tjuvstarte, og være med fra start, kan du allerede i dag høste en kilo skudd.

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

2 comments on “Granskudd: Pesto

 1. Renate Braa Refseth

  mai 27, 2016 at 9:48 am Svar

  Hei,var ut i går for å sjå etter granskuddsirup, men her e det for tili..har ikke vært nok varme enda i Trondheim ,men i dag skin sola så no bli det væl håpglæde mæ te å prøv både pesto og sirup God helg på Fjellborg!

  • Da får du nyte ventetiden med å planlegge alt det deilige du kan lage av granskuddene når de omsider blir klare 🙂
   Her er det akkurat laget en ny vending pesto og lagt i fryseren. Godt å ha utover 😉
   Takk, og en god helg til Trondheim også!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *